Ὀρθόδοξος Ἀκαδημία Κρήτης


Ἐκπρόσωπος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης: Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Ἀναπληρωτής: Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Πρόδρομος.
Γενικός Διευθυντής: ὁ Δρ Κωνσταντῖνος Ζορμπᾶς, Ἂρχων Ἰερομνήμων τῆς Ἁ.τ.Χ.Μ.Ἐ.
Ιστορική Αναδρομή
Η εκλογή και ενθρόνιση (1957) του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου (Γαλανάκη) ως Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου (Κρήτης) εσήμανε την απαρχή μιας δυναμικής προσπάθειας για ανακαίνιση του εκκλησιαστικού βίου, της μαρτυρίας και της διακονίας της Εκκλησίας σε πολλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής ο Επίσκοπος (μετέπειτα Μητροπολίτης) Ειρηναίος και ο μαθητής του Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός συνεργάσθηκαν εντατικά κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, προκειμένου να ετοιμασθεί η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) ως ιδέα και τρόπος δράσης, ταυτόχρονα δε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.
Για την ανέγερση των πρώτων εγκαταστάσεων της ΟΑΚ η παρακείμενη ιστορική Ιερά Μονή Γωνιάς διέθεσε έκταση 60 στρεμμάτων σε φυσικό περιβάλλον που έχει χαρακτηριστεί με Διάταγμα ως εξαιρέτου κάλλους. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1965 με την οικονομική βοήθεια που πρόσφερε η Κεντρική Ευαγγελική Υπηρεσία για την Ανάπτυξη στη Βόνη (Evangelische Zentralstelle für Entwicklungshilfe), μία Υπηρεσία της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, που θέλησε με τη συνδρομή αυτή να δοθεί στον Κρητικό λαό ένα σημάδι μετάνοιας και καταλλαγής σε έναν τόπο έντονα δεμένο με τη Μάχη της Κρήτης (1941) και την Αντίσταση και με βαρύτατες θυσίες για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το έργο της ανέγερσης στήριξαν, εκτός από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, οι τοπικές Αρχές και άνθρωποι της περιοχής.
Από την Πολιτεία η ΟΑΚ αναγνωρίστηκε ως «θρησκευτικό - κοινωφελές καθίδρυμα» με το καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ), σύμφωνα με τη Συστατική Πράξη των ως άνω (Συμβολαιογραφείο Κολυμπαρίου Χανίων, Πράξις 12.419/19-1-1970), η οποία κυρώθηκε με το Β. Διάταγμα υπ΄ αριθμ. 838/31-12-1970, ΦΕΚ 29, τ. Α΄). Το 2019 με το νέο Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 206/31-1-2020), έδωσε νέα πνοή και κύρος στο έργο της και με μεταγενέστερη απόφαση της Πολιτείας η ΟΑΚ αναγνωρίστηκε επίσης ως Ερευνητικό Κέντρο [Νόμο 4310/2014 (Α΄ 258)].
Η ΟΑΚ έχει την αναφορά της στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και Πνευματικός προστάτης της Ακαδημίας είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το όνομα του οποίου μνημονεύεται σε κάθε ιεροτελεστία στο Ίδρυμα.
Τα εγκαίνια της ΟΑΚ έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 1968 με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, άλλων χριστιανικών παραδόσεων και Οργανισμών, των Πανεπιστημίων της Χώρας και πλήθους λαού. Στην τότε καταναγκαστική ατμόσφαιρα του μονολόγου η Εκκλησία, δια της Ορθοδόξου Ακαδημίας, αντέταξε τον δ ι ά λ ο γ ο. Η στήριξη του Ιδρύματος από τον λαό υπήρξε ομόθυμη από την αρχή και διηνεκώς.
Στις 12 Νοεμβρίου 1995 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε το δεύτερο κτήριο της ΟΑΚ, με το οποίο το Ίδρυμα αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο άρτια Συνεδριακά Κέντρα της Ελλάδας. Το κτήριο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Στις εγκαταστάσεις της το 2016 πραγματοποιήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ το 2018 πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις με επίκεντρο τα πενήντα (50) χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου Γ΄, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄.
Η ΟΑΚ, ως Συνεδριακό και Ερευνητικό Κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας, πραγματοποίησε, μέχρι σήμερα περισσότερα απο 2.800 Συνέδρια, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας στη συζήτηση επί κρίσιμων θεμάτων στο πλαίσιο του διαλόγου Ορθοδοξίας και Νεωτερικότητας, αλλά και Ορθοδοξίας και Επιστήμης, παρέχοντας την ευκαιρία να προβληθούν και να μελετηθούν τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα θέματα αυτά.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ): http://www.oac.gr/